Διδακτική Επίσκεψη … ποδηλατοδρομώντας!

Μετά από μια “ατυχή” για ποδηλασία μέρα – την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, οπότε και έβρεχε- ήρθε η ώρα να ποδηλατοδρομήσουμε για την ενημερωτική επίσκεψη – συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί στα γραφεία του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας. Τελικά έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, στο χώρο του θερινού Κινηματοθεάτρου, που στεγάζονται τα γραφεία του Ποδηλατικού ομίλου Καρδίτσας. Αφορμή για την επίσκεψη αποτέλεσε η υλοποίηση Ερευνητικής Εργασίας με τίτλο: “Ποδήλατο. Εναλακτικός τρόπος ζωής” και στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το ποδήλατο ως μέσου μετακίνησης, μεταφοράς και χρήσης από τους νέους και ο σχετικός αντίκτυπος στην κοινωνία.

Ποικίλα ζητήματα θίχτηκαν εκεί, ένα εκ των οποίων ήταν η αντιμετώπιση των ποδηλάτων από τις αρχές, από τους πολίτες και, γενικότερα, από την κοινωνία. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι ποδηλάτες “αδικούνται” από όλους τους προαναφερθέντες,  παρόλη την δημοφιλία τους σε όλες τις ηλικίες και την πρακτικότητά του μέσου τους, κυρίως εντός πόλης. Ένα παράδειγμα εκ τούτου θα ήταν η εμφανέστατη, μέχρι και προκλητική, αδιαφορία των πολιτών για την μοναδική υποδομή που απολαμβάνουν τα ποδήλατα: τους ποδηλατοδρόμους, όπου και στέκονται, πολλές φορές, οι πεζοί αμέριμνοι, χωρίς να τα σέβονται. Με παρόμοια αδιαφορία αντιμετωπίζονται και από τους οδηγούς αυτοκινήτων, οι οποίοι παρκάρουν τα οχήματά τους παράνομα σε σημεία, όπου εμποδίζουν την μετακίνηση ποδηλάτων. Ούτε οι τοπικές αρχές κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά ή για να διευκολύνουν την ζωή των ποδηλατών. Απ’ ό,τι φαίνεται, μολονότι βρισκόμαστε σε μια πόδηλατούπολη, ευρέως αναγνωρισμένη από εξωτερικό και εσωτερικό, οι κάτοικοι της πόλης μας εξακολουθούν να υποβαθμίζουν το ποδήλατο και, ως συνέπεια, εκείνο δεν απολαμβάνει την ελευθερία που του αναλογεί.

Ένα άλλο, παρόμοιου χαρακτήρα, θέμα που μας απασχόλησε ήταν η διαφορά στον σεβασμό των Κ.Ο.Κ. μεταξύ των πολιτών Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως π.χ η Δανία. Εκεί, όχι μόνο δέχεται ο παραβάτης πάντοτε πρόστιμο, αλλά υφίσταται συχνά και την κατακραυγή των συμπολιτών του.  Μπορεί να φαντάζει περίεργος ο τρόπος αντιμετώπισης αυτός, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα και υπερβολικός, αλλά είναι αποτελεσματικός.

Πέρα από αυτά, μιλήσαμε και για τα σήματα που πρέπει να κάνει ένας ποδηλάτης, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί σωστά και ακίνδυνα, για το πώς μπορεί κανείς να μεγιστοποιήσει την εργονομία του ποδηλάτου του και για την απαραίτητη εξάρτυση που πρέπει να διαθέτει.

Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν μόνο ενημερωτική, αλλά και διασκεδαστική, αφού φτάσαμε στον προορισμό μας με τα ποδήλατά μας.

Ευχαριστούμε τους υπευθύνους του Ποδηλατικού Ομίλου για τη φιλοξενία και την ενημέρωση και τους συνοδούς μας κ.κ Γιαλτρινό Γεώργιο και Γκατζή Ιωάννη για την ευκαιρία του εναλλακτικού μαθήματος που μας έδωσαν και διοργάνωσαν.

Οι μαθητές του τμήματος Α3.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...