Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Καρδίτσας στην εκδήλωση παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. 2025

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου  ΕΠΑ.Λ. πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας εκδήλωση παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. με στόχο την ανάδειξη των δράσεων, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μεταξύ μαθητών/τριών. Κάθε σχολείο είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει  μόνο ένα πρόγραμμα  Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων ή Αγωγής Σταδιοδρομίας.

Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση και παρουσίασε Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο  «ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΒΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» και τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:  «Αττικές  και πανελλήνιες γιορτές, Ελευσίνια μυστήρια, Ορφισμός, ταφικά έθιμα και τελετουργικά αγγεία, Μαντεία». Συντονίστρια ήταν η Β. Βαβούρη, ΠΕ02 και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί  Μ. Χασιώτη, ΠΕ02, και  Μ. Ροβολή, ΠΕ04, οι μαθητές του τμήματος Β2 και 11 μαθητές του Α2. Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η γνωριμία με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, η ενημέρωση για τη μορφή της ψυχαγωγίας στις γιορτές, η κατανόηση του κοινωνικού χαρακτήρα των ταφικών τελετών, η διερεύνηση της σημασίας των Μαντείων και η συσχέτιση με τη σύγχρονη εποχή και, τέλος, η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος στη διαμόρφωση πολιτιστικής ταυτότητας. Οι μαθητές  Α. Λουκάς, Μ. Μπούρα, Ε. Μπαλτά, Φ. Ματσουκά και Α. Μαλλιώρα ανέλαβαν τη διάχυση των αποτελεσμάτων της εργασίας με ένα εκτενές powerpoint .

Πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, στο σχολείο μας  και ένα δεύτερο Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τον ίδιο τίτλο «ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΒΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» και διαφορετικές θεματικές ενότητες: «Αττικές   γιορτές και θεατρικές παραστάσεις». Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η κατανόηση της σχέσης κοινωνικών εκδηλώσεων και θρησκευτικού συναισθήματος των αρχαίων Ελλήνων, η ανάδειξη της θρησκευτικής προέλευσης των δραματικών παραστάσεων, η τοποθέτηση της τραγωδίας στο ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό της πλαίσιο, η αναγνώριση της διαχρονικότητας των παιδευτικών μηνυμάτων της τραγωδίας και τέλος η γνωστική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής του αρχαίου θεάτρου και της διεξαγωγής των δραματικών αγώνων. Συντονίστρια ήταν η Μ. Χασιώτη, ΠΕ02 και συμμετείχαν η εκπαιδευτικός  Β. Βαβούρη, ΠΕ02 και η Διευθύντρια του σχολείου Γ. Παναγή, ΠΕ04, 21 μαθητές του τμήματος Β1 και 9 του Β3. Δημιουργήθηκε, επίσης, ένα powerpoint με έμφαση στα βασικότερα σημεία των θεματικών ενοτήτων.

Στο πλαίσιο των δύο Προγραμμάτων έγινε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, ενώ η προγραμματισμένη εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς δεν πραγματοποιήθηκε για καθαρά οικονομικούς λόγους.